MimiPaní Ivana je oporou pro naše přání a naplněné sny. Po přečtení některých příběhů ostatních šťastných maminek se s radostí přidávám.

K paní Ivaně jsem začala chodit již na těhotenské prohlídky cca od 7. měsíce těhotenství a hned jsem věděla, že pokud by bylo nějaké příště, tak v případě přirozeného těhotenství lékařů není třeba – to je čistě můj názor. (Pro podporu věci dám na vědomí, že mám vyšší odborné zdravotnické vzdělání a zabývám se tím, jak se věci mají v jiných státech Evropy.) Krásná zcela pohodová setkání, plná pozornosti k tak zázračnému procesu, kterým přicházení nové lidské bytosti na svět bezpochyby je. Vyznačující se také profesionálním a pečlivým přístupem. Pro ženy věci neznalé konkrétně zdůrazňuji, že porodní asistentka provádí vyšetření pouze přes břišní stěnu – paní Ivana velmi něžně s ohledem na maminku i děťátko, tedy zcela bez zbytečných vaginálních vyšetření.

Zdravou třetí dcerku Marii jsem porodila 18.1. v bezpečí našeho domova za doprovodu duly Moniky. Je pravdou, že hlavní porodní asistentka i tzv. záložní, byly zaneprázdněné porody jiných šťastných maminek, proto je podle mého svědomí nutné, aby domácí porod byl záležitostí vědomého rozhodnutí rodičů, děj se co děj. Porodila jsem sama za láskyplné podpory mé duly, v poloze, po které jsem toužila ( – v pokrčeném stoji s lehkým předklonem s oporou, úžasně využívá zemské přitažlivosti), již od minulého porodu druhé dcerky, kdy mi to nebylo v porodnici dovoleno. A svůj porod jsem celou dobu doprovázela svobodnou otevřenou vokalizací, především na samohlásku á. Splnil se mi sen. Marii jsem porodila od začátku stahů za cca. 50 min. bez nadsázky, placentu o 15 min. déle. Vše proběhlo dokonale za láskyplného doprovodu dvou lidí duly a mého muže, a samozřejmě Marie, která měla možnost procházet porodními cestami, tak jak ji intuice a síly matky Země vedly. Celou dobu jsme mohli paní Ivaně telefonovat o rady, což jsme využili jednou ohledně pupečníku, vždy byť zaneprázdněná ochotně odpovídala naší dule na otázky (mimo jiné je nutné dodat, že nám paní Ivana doporučila zálohovat se náhradní asistentkou, což jsme udělali). Po nějaké chvíli přijela paní Ivana a celá naše svobodná akce byla dokončena k radosti nás všech, zjistili jsme, že naše děťátko má apgar skóre plných deset bodů, že váží 4 kg a je dokonalá. Což jsme již ve svých rodičovských srdcích věděli. Byli jsme vybaveni důležitými papíry, abychom mohli oznámit České republice – že má nového spravedlivého šťastně narozeného občana. Pak jsme byli během prvních dní, vždy citlivě, ještě několikrát navštíveni. Tímto paní Ivaně z celého srdce děkuji, že nese za naši mateřskou svobodu svoji kůži na trh a přeji si jí, ve vší skromnosti, pomoci naším malým velkým příběhem.

S láskou a vědomím, že bude líp Markéta Suchánková ze Skřivan.