MiminkoPřestože jsem se s Ivanou nikdy nesetkala osobně, ovlivnila můj život zásadním způsobem.

Mé první „setkání“ s ní se uskutečnilo na výcviku konzultanta předporodní přípravy pod vedením Patrika Balinta, kde jsem získávala spoustu informací o přirozeném porodu a s úžasem zjišťovala, že příchod děťátka na svět může být nádherným zážitkem, pokud je rodící žena respektována a podporována ve svých přirozených mateřských kompetencích. Dozvěděla jsem se, že existují porodní asistentky, které i přes problémy, které jim to způsobí, rozhodly se tuto podporu ženám poskytnout. Dozvěděla jsem se, že právě Ivana Königsmarková je jednou z těchto odvážných a moudrých žen.

Vzhledem k tomu, že jsem sama rodila v roce 1985 a 1986, oba mé porody byly vyvolávány a zcela v režii zdravotníků, byla jsem naprosto ohromena, že porod může probíhat úplně jinak.

V době, kdy začaly být na Facebooku zveřejňovány příběhy pro Ivanu, setkávala jsem se s ní jejich prostřednictvím každý den a stále více poznávala plody její práce a životního poslání.

V té době jsem provázela předporodní přípravou svého syna a jeho partnerku, následně i porodem, a přestože rodiče se připravovali na přirozený porod, měli porodní plán i vybranou malou porodnici, nakonec vše proběhlo jinak, než si přáli. Porod přišel 3 týdny před termínem a nestihli se dopravit do vzdálenější plánované porodnice. Mnohým jejich požadavkům v místní porodnici nebylo vyhověno. U porodu jsem si uvědomila, jak je rodící žena bezbranná a lehce ovlivnitelná, jak je ze strany zdravotníků zastrašována a manipulována. Uvědomila jsem si, jak velmi potřebné jsou takové ženy – porodní asistentky jako je Ivana a jak zoufale jsme postrádali takový přístup, jaký popisují ve svých příbězích ženy, které s Ivanou rodily.

Paní Ivano, Vaší práce si velice vážím, nesouhlasím s rozsudkem, který nad Vámi byl vynesen a věřím, že bude uznán jako nespravedlivý a že budete moci svobodně vykonávat svou krásnou profesi. Příběhy pro Ivanu jasně ukazují, jak moc je Vaše práce žádaná, vítaná a oceňována. Tento příběh pro Vás je nekonečný, protože úcta a respekt k porodu, jak nám je, paní Ivano, ukazujete, budou předávány mnoha dalším ženám a generacím.

Jarmila Šromová