Vánoční svíčkaKaždý den, počínaje první adventní nedělí, bude Unie porodních asistentek zveřejňovat přání a slova podpory, která porodním asistentkám posílají české i zahraniční osobnosti. Rádi se k této aktivitě připojujeme i na Příbězích pro Ivanu.

Právě proto, co píše paní Groverová v jejím adventním přání, je důležité sdílet vaše příběhy pro Ivanu! Děkujeme!

23.12.2012

„Současná situace v naší zemi může působit velmi smutně, nepochopitelně, absurdně….. Jsem naprosto přesvědčena o tom, že je to jen dočasně. Naše společnost je poznamenaná obdobím totality a role porodní asistentky v Česku určitě není srovnatelná s rolí porodní asistentky v zemích, které totalitou zasaženy nebyly. Myslím, že ať jsme ženy či muži, máme větší tendenci svěřovat své životy a životní situace do rukou druhým, vzdát se vlastní zodpovědnosti. Myslím, že k této situaci muselo dojít, abychom se sami za sebe naučili postavit (ženy i muži za své děti i sami za sebe). Pokud se v naší zemi o humanizaci porodnictví bude snažit jen pár aktivních jedinců, není šance na úspěch.
Přeji porodním asistentkám, aby mohly svoje poslání vykonávat svobodně, s ženskou moudrostí, trpělivostí a láskou.
Přeji porodním asistentkám, aby mohly více čerpat ze svých ženských dovedností a zkušeností a následně je svobodně předávaly dalším ženám.
Přeji porodním asistentkám, aby je v současné situaci podpořili muži při prosazování změny stávajícího zákona a ony se mohly věnovat své práci a ženám, které uvítají jejich péči.
Přeji porodním asistentkám dostatek prostoru a možností zpracovat své vlastní porodní trauma, kterým je v současné době zasažena většina lidí naší civilizace.
Přeji všem ženám i mužům svobodnou možnost volby při výběru způsobu narození jejich dítěte.
Přeji nám všem, aby naše děti a další generace přicházely na svět s láskou a důstojností.“

„S láskou a vírou, že se vše v dobré obrátí a děkuji za vaši práci.“

Lucie S.Groverová, propagátorka návratu přirozeného, laskavého a důstojného porodu, autorka knihy Aby porod nebolel, http://luciegroverova.sweb.cz

Všechna adventní přání pro porodní asistentky a přátele porodních asistentek najdete na stránkách www.unipa.cz.

Publikováno se souhlasem Unie porodních asistentek.