narcissusMilá Ivano, jsem velmi ráda, že ačkoli mám již „odrozeno“ a pro Vaši porodně-asistentskou činnost také není nejpříznivější období, mohu se s Vámi a Vaší prací setkávat i nadále a čerpat z Vaší bohaté studnice vědomostí a zkušeností. A spolu se mnou řada dalších žen i mužů.

Tak například… v červnu 2012 se MC – RC YMCA v Haštalské ulici v Praze 1 uskutečnila beseda s (dočasně neaktivní) porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou. Měla název „Žena ženě aneb Co budeme jednou povídat o porodu svým dcerám (a synům)?“

Beseda byla určena všem ženám, které se chystaly nebo se chystají rodit; ženám, které se rodit již nechystají, jejich porod je však pro ně stále živé téma; ale i dalším ženám a mužům, kteří se o problematiku porodů zajímají.

Pro besedování byla připravena řada témat: co by měla žena vědět o porodu; co je to přirozený porod; jak má vlastně vypadat aktivní spolupráce a souhra rodičky a rodícího se miminka při porodu; co dělat při překotném porodu mimo zdravotnické zařízení; možné komplikace při porodu a co s nimi; a v neposlední řadě, jak mluvit o porodu s našimi dcerami (a syny). Diskuse žen i několika přítomných mužů byla živá, místy až vášnivá :-). Vzhledem ke stávající situaci v českém porodnictví se řeč mnohokrát stočila od výše uvedených témat k aktuálním možným podmínkám porodu v České republice a přilehlém okolí.

Paní Ivano, přijměte prosím náš veliký dík za to, že i přes tíživost a složitost vaší momentální situace, kterou platíte za svou profesní odvahu, nekompromisnost a čestnost, věnujete dále svůj čas i svůj um alespoň takovým aktivitám, které vám vaše stávající situace dovolí. Velmi nás tím obohacujete a posilujete.

Po skončení besedy se řada přítomných žen shodla na tom, že by v podobných debatách ráda v budoucnu pokračovala. Pevně doufám, že se s paní Ivanou zase sejdeme, třeba opět na půdě MC-RC YMCA v Haštalské ulici.

Simona Dejdarová