yellow-tulipPřed pár dny vyšel rozhovor s porodníkem Antonínem Pařízkem: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/244291/serial-rozhovoru-s-lekari-porodnik-parizek-zakazal-by-porody-doma.html

Přiznávám se, že po jeho přečtení jsem nevěděla, zda byl psaný a myšlený vážně, vždyť i v takovém krátkém rozhovoru bylo hned několik do očí bijících věcí!

Jak mám to naše porodnictví vnímat bezpečně, když je normou zastrašování, když se narozeným dětem říká plod a když i lékaři uznávaný porodník chápe porody jako SVÉ?

Pan Pařízek popisuje krásu čerstvých matek. Hodnotí, které jsou krásné, za jakých podmínek žena krásná je a které se mu hezké nezdají. Přemýšlela jsem nad tím, jak by se divil, jak by valil oči, kdyby viděl ženu po porodu, kdy byla podpořena její schopnost porodit. Kdy bylo respektováno její tempo a přání, kdy bylo citlivě reagováno na její a dítěte potřeby. Jak by zůstal konsternován při pozorování dítěte, které nevidí po tmě první obraz – obličej porodníka Pařízka, ale tvář své matky, která má po porodu bez vnějších zásahů a medikace uvolněné rysy a nic v něm tak nebrání odrazu hormonu lásky – oxytocinu.

Takový porod jsem viděla, umožnila ho Ivana Königsmarková mé přítelkyni. Když miminko vykouklo na svět, podala ho matce v pozici v kleče tak, aby ho mohla ihned chytnout do natažených rukou a přivinout k sobě. Teprve pak miminko otevřelo oči a první jeho kontakt se světem byl rozesmátý, láskyplný, v teplé náruči své matky, kde mu známá vůně a hlasy připomínaly bezpečí, které vnímalo v děloze.

Ráda bych, aby i mé dítě, které nosím pod srdcem, mělo stejnou možnost. Proč mi stát odpírá možnost porodit s osobou, která mému dítěti umožní nejklidnější vstup do života? Přeji si péči samostatné porodní asistentky, protože mi pro mě přijde jako nejcitlivější a nejbezpečnější. Věřím, že když bude hlas žen, které mají stejnou potřebu, jako já, dostatečně slyšet, systém péče se změní. Nebojme se dávat vědět naše přání, pišme, kam můžeme. Svěřujme své představy lidem, které o nás pečují. Informujme je o tom, co je pro nás důležité a vyžadujme takový způsob péče. Je to na nás, protože nikdo nemá takovou hlasovací sílu, jako my – spotřebitelky předporodní, porodní a poporodní péče.

Jak konkrétně postupovat se můžete dozvědět např. zde:

http://ferovanemocnice.cz/aktuality/pravni-rady-pro-zeny-ktere-nemohou-sehnat-porodni-asistentku-k-porodu-doma-2582.html

Anna Frantíková

8.4.2014