Seminář Porod doma - krok kupředu či zpětS úctou ke všem, kdo své příběhy napíší, i k práci zdravotníků, kteří dovedou podpořit zdravě porodní procesy a raný kontakt,
Michaela Mrowetz

Celý článek zde:
http://www.denikreferendum.cz/clanek/13792-slzy-posttotalitnich-porodnich-procesu

Na obrázku Ivana Königsmarková vpravo dole za kyticí před svým vystoupením 27.3.2012 na semináři Porody doma – krok kupředu či zpět v PSP ČR.

Poznámka ke článku –  prožívání traumatu: Vizinova a Preiss (1999), také Herman (2001) popisují kategorii symptomů:
– vtíravé a neodbytné pocity opakovaného prožívání traumatické události. Během dne pronikají do vědomí jako opakované vzpomínky. Emocionální náboj a živost vzpomínky se může blížit skutečně prožité situaci do takové míry, že je člověk může chápat jako skutečnou realitu a podle toho se chovat. V takovém případě se jedna o „zpětné záblesky“ či „flashbacky“.

Miminko na porodním sále(Vizinova, Preiss, 1999) Mimořádná síla traumatické vzpomínky má své fyziologické příčiny. Vysoká hodnota stresových hormonů a především adrenalinu způsobuje, že paměťové stopy se zapisuji velmi hluboko, jsou mimořádně intenzívni. Při traumatu je charakteristické zhuštěni celé události do jediné představy.

(Levine, 2002) V noci se opakuji noční můry a děsy. Traumatické vzpomínky i sny se od normálních liší nemožností verbálního převyprávěni. Často se objevují v identické podobě. (Vizinova, Preiss, 1999)

Další symptomy mohou být podle Levina (2002) i častý pláč.

Herman, J.L. (2001). Trauma a uzdravenie. Násilie a jeho následky – od týrania v súkromí po
politický teror. Bratislava: Aspekt.

Levine, A. P, Frederickova, A.. (2002) Prebúdzanie tigra. Liečenie traumy. Vnútorná schopnost trnasormovať zaplavujúce zážitky. Košice: Vienala.

Vizinova, D., Preiss, M. (1999). Psychické trauma a jeho terapie: psychologická pomoc obětem válek a katastrof. Praha: Portal.