Labyrint s cestouJak by se asi rozhodli ti, které chceme poslat do Poslanecké sněmovny, kdyby ležel na stole další „Zákon o zdravotních službách“ a na nich by bylo, zda umožní samostatných porodním asistentkám vykonávat jejich práci a asistovat ženám u porodu i mimo zdravotnická zařízení?

Poslali by Ivanu za mříže, nebo domů k rodičce a novorozenci?

Ctí právo ženy na svobodnou volbu místa porodu, nebo mají strach? Strach z nebezpečí, ohrožení života, strach ze svobodné volby?

A budou se vůbec s námi obyčejnými občany a občankami bavit?

To všechno byly otázky, které se mi honily hlavou, když jsem odeslala dopis (email) Téma k volbám na všechny kandidující, o nichž jsem byla ochotná uvažovat a nalezla jsem na ně kontakt.

K mému velkému překvapení mi přišla skutečně řada odpovědí. A některé byly dokonce velmi osobní velmi milé. Ukazuje se, že zkušenost s porody máme skutečně všichni. I kandidující politici a političky. Asi není překvapením, že v myslích mužů dominuje strach, zatímco ženy vyjadřují více potřebu intimity a jednoznačně jsou pro svobodné rozhodnutí ohledně místa porodu. Ale nebudu už více napovídat, ani parafrázovat. Odpovědi v nezkráceném a původním znění posílám níže. Doufám, že pomohou některým též nerozhodnutým voličkám a voličům a třeba přispějí i k tomu, že se toto téma otevře i na politické scéně a ledy se konečně prolomí……

S přáním šťastné ruky ve volebních místnostech,
Petra Haken

ANO 2011

Dobrý den paní Haken,
my se domácím porodům v principu nebráníme. Mělo by být jasně vymezeno, za jakých podmínek a za jaké asistence se dají domácí porody uskutečnit. Tyto pravidla by měli být dány minimálně vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. Pokud uspějeme ve volbách, budeme rádi za Vaše náměty a návody k řešení.

Děkuji, Jaroslav Faltýnek

Dobrý den paní Hakenová,
vzhledem k tomu, že se věnuji již několik let rovnoprávnému postavení žen v naší společnosti můj názor, jako ženy je jednoznačné ANO. Stejně tak jako právo na přerušení těhotenství, by měla mít i právo rozhodnout si sama, kde a jakým způsobem chce přivést své dítě na svět. Jsem přesvědčená, že většina z nás (žen) dokáže určit co je pro ni nejkomfortnější. Omlouvám se za stručnost, ale u mě je to jasné a zdůvodňovat snad nemusím.

J.Jermanová
ANO2011
Lídr Středočeský kraj

Jourova Vera ANO
Odesláno: 2. října 2013 23:45
To: Petra Haken
Předmět: Re: téma k volbám

Dobry vecer,
dekuji za dotaz,musim si to procist,prostudovat oduvodneni ustavniho soudu  ve veci pani koenigsmarkove a promyslet si to. Pocitove to mam tak,ze porod je tak zasadni a intimni moment v zivote zeny a ditete, ze je treba ji ponechat na volbe zeny a omezit regulaci na minimum, coz znamena i nevnucovat lekarskou peci..na rizika s tim spojena nakonec nejvice doplati zena, mela by mit moznost dospele a svobodne se rozhodnout, zda riziko podstpupi a co za to ziskava…jeste se ozvu, nejpozdeji o vikendu, je hekticka doba, omlouvam se.
vj
Odesláno z iPhonu“

Dobrý večer,
po pročtení materiálů konstatuji, že jsem na straně umožnění domácích porodů  s tím, že považuji možnost volby za nezadatelné právo ženy. Tuto problematiku v programu nemáme řešenou, ale pokud se o ní bude rozhodovat v budoucím období na úrovni zákona, pak budu prosazovat možnost volby, předpokládám, že se na tom v hnutí shodneme.

S pozdravem
VJ

KDU-ČSL

Zdravím Vás,
je fakt, že se jedná o poměrně specifickou záležitost. Já jsem byl jako otec u dvou porodů, oba jsme je měli v porodnici u Milosrdných bratří. Porody proběhly jednoduše, rozdíl byl spíš v porodních asistentkách. Nemocniční prostředí se mi z mého pohledu jeví jako jistější v případě komplikace, ovšem osobně bych neupíral právo těm, kteří upřednostní porod v domácím či jiném prostředí, než je porodnice. Hodně věcí v našem programu se opírá o zkušenosti z Německa, ještě se poptám, jak to tam přesně je. Postup, jak ho popisujete, si dovedu představit.

Jiří Mihola                                                                                 Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.
předseda Okresní organizace
KDU-ČSL Brno-město

Dobrý den paní Haken,
téma porodů mimo klasické porodnice, je skutečně „nejednoduché“, přesto se pokusím odpovědět stručně (zároveň pravdivě, nikoli líbivě).
Jako otec tří dětí, který vždy u porodu byl se opřu o svou zkušenost i zkušenost své manželky.
Prostředí podrodnice neí nijak zvlášť příjemné, především proto, že působí jako nemocnice a rodící žena nemocná není.
Osobně jsem určitě zastáncem porodních domů. U porodů doma je situace složitější, ale pokud je to přání matky a lékařská vyšetření nepředpokládají komplikace, mělo by jí to být umožněno. Myslím si, že by porodní asistent/ka měla být zařazena do systému tak, aby mohla být placena zdravotními pojišťovnami.
Zároveň, pokud je placena, by měla mít podobnou zodpovědnost jako lékař, pokud prokazatelně zanedbá péči. Osobně jsem více nakloněn trendu, který je v současné době např.: v Nizozemí, kdy matka relativně krátce po porodu (2-3 hodiny pokud nejsou komplikace) odchází  z porodnice domů. Lékař či spíše zdravotní pracovník za ní potom dochází do prostředí, kde se cítí bezpečně. Zároveň je to pro státní rozpočet výrazně levnější.
To je ovšem pohled můj jako rodiče.
V rámci legislativy bych podpořil začlenění porodních domů do systému zdravotních zařízení.
I začlenění asistence u domácích porodů do kategorie úkonů hrazených zdravotními pojišťovnami si umím představit.
Musím ovšem zdůraznit, že jako nejslabšího chápu v celém „“procesu““ miminko, a proto si myslím, že na prvním místě by nemělo být právo matky, ale právo dítěte na dobrou péči.
Pokud nebudu mít vážné pochybnosti o tom, že by domácí porody výrazně ohrožovaly děti (zde bych se obrátil o argumenty jak na Vás, tak názorovou protistranu) podpořím i je, pokud  k tomu dostanu mandát.

Přeji vše dobré
Kamil Jan Svoboda, lídr KDU-ČSL v Libereckém kraji

Dobré ráno paní Haken,
v úvodu musím napsat, že jsem velmi potěšen Vašim zájmem a nasazením pro aktivitu, kterou považujete za potřebnou a významnou.Současně je pro mne osobně povzbudivé, že vnímáte potřebnost si zjišťovat informace a současně se angažovat.
Musím se ovšem přiznat, že jako bývalý učitel, nyní dotační manažer (v neziskové organizaci) jsem v oblasti zdravotnictví laikem a v oblasti porodnictví dvojnásob. Vaše analýza situace  a argumentace mne ovšem zaujala. Proto následující mé málo pevné, neodborné a nedostatečně prodiskutované stanovisko berte jako aktuální pohled na situaci. Domnívám se, že odpovědnost v oblasti porodnictví by měla být především na rodičích dítěte a teprve až na státu nebo obci. Z tohoto důvodu si myslím, že rodiče by měli mít možnost využít i domácího či jiného alternativního porodu (mimochodem si vybavuju provokativní prohlášení mého otce, který mi vždy ukazoval pokojíček, kde se v r. 1945 narodil).

Ještě jednou děkuji a popřeju Vám spousty energie, Víry a spokojenosti
Leo Steiner
E-mail: leomost@volny.cz
http://steiner.blog.idnes.cz/
www.leosteiner.cz

Vážená paní Haken,
děkuji za váš zájem o názory KDU-ČSL. Jako předseda zdravotnické komise KDU jsem byl panem Hermanem pověřen Vám odpovědět. Vzhledem k tomu, že obdobné otázky jsou nám kladeny opakovaně, vypracoval jsem základní odpovědi a ty si Vám dovoluji zaslat.
1) Jak se stavíte k možnosti žen zvolit si porod doma?
Tato forma porodu není v ČR zakázána a ani KDU-ČSL nechce brát ženám tuto možnost. Jinak řečeno nebudeme iniciovat změnu v této oblasti. Nicméně je třeba dbát na osvětu a dbát na maximálně bezpečný systém vedení porodu. Nelze opomenout i právo dítěte na bezpečný porod. V této otázce proti sobě stojí právo ženy vybrat si k porodu prostředí jí vyhovující a právo dítěte na prostředí maximálně bezpečné.
2) Jak vidíte možnost, aby porodnice byly povinny umožnit ženě přítomnost její porodní asistentky po celou dobu porodu – včetně 1. doby porodní?
Přítomnost otce, rodinného příslušníka a nebo kohokoli jiného je samozřejmostí ve většině porodnic ČR.
Vedení porodu je pravomocí a odpovědností zaměstnanců zdravotnického zařízení. Některé nekomplikované porody jsou dnes běžně vedeny zkušenou porodní asistentkou pod dohledem lékaře.
Vážená paní Haken, závěrem bych rád dodal, že plně respektuji Vaše právo na odlišný názor, právo žen na určení svého osudu a obecně právo na demokratickou diskuzi. To mi ovšem nijak nebrání hájit právo nenarozených dětí na bezpečný porod a tím bezproblémový start do života.
To, že některé ženy nejsou spokojené se službami prodnic by mělo být především impulzem ke změně přístupu zdravotníků v porodnících.

Přeji pěkný den
Tom Philipp
předseda zdravotnické komise KDU-ČSL

ODS

(Miroslava Němcová)
Jsem mimo kancelář od 29.08.2013 00:00 do 26.10.2013 00:00.
Děkuji Vám za Váš zaslaný e-mail.
Dovolte, abych Vás upozornila, že dne 28. srpna 2013 stvrdil prezident republiky svým podpisem usnesení Poslanecké sněmovny o jejím rozpuštění.
Platnost této e-mailové schránky je tedy tímto datem ukončena.
S pozdravem
kancelář Poslanecké sněmovny

Dobry den,
nyslim, ze rozhodne neni duvod, aby byl nas stat takto restriktivni.
Osobne se na tento problem divam tak, ze by mela mit zena pravo volby kde porod uskutecnit a s tim na sebe vzit i mozna rizika. Rodit doma neni ve vyspele evrope nic neobvykleho a nase zdravotnictvi na tom v porovnani se staty EU neni vubec spatne.
Kde vidim rizika.
Umim si predstavit, ze se tomu budou branit pojistovny, nebot tam muze byt riziko vetsich nakladu s lecenim pokud nastanou pri porodu mimo zdravotnicke zarizeni nejake komplikace, ale mozna by zas na vydajich mohly usetrit v pripade bezproblemoveho porodu. Tato zalezitost by se ale urcite dala osetrit nejakym prohlasenim matky.
Branit by se mohly i porodnice nebot jim tak klesnou prijmy od pojistoven za porody a tak je v jejich negativnim postoji podpori mozna i samotni lekari, kteri budou argumentovat spatnym pristupem politiku k dane veci.
Treti riziko muze byt v asistencnim personalu, ale tady jsem presvedceny, ze se jiste najdou zdravotni sestry s prislusnou aprobaci, ktere si bude mozne nasmlouvat.
Po volbach udelam co bude v me moci, abych motivoval budouciho ministra zdravotnictvi k prosazeni prava zeny na rozhodnouti kde bude chtit rodit. V minulosti uz jsme meli system „ochrany pred zlem“ za kazdou cenu. Rada lidi zaplatila zivotem, kdyz je v ramci ochrany pred zlem, zastrelili na hranicich. Tenhle svet bych ale uz zpatky nechtel.
Mejte se fajn a stastnou ruku ve volbach!

Hezky den,
Petr Bendl

Strana zelených

Dobrý den,
díky moc za zprávu i za otázku. Co se týče mé osoby – naprosto se ztotožňuji s tím, co má Strana zelených ve volebním programu: „Podpoříme právo žen rozhodovat o způsobu a místě porodu. Podpoříme právo porodních asistentek vykonávat činnosti odpovídající jejich vzdělání a kvalifikaci a jejich nárok být jako ostatní zdravotničtí pracovníci zahrnuty do systému veřejného zdravotního pojištění.“ (podrobněji přidám za můj podpis)
Je nepřijatelné, aby byly porodní asistentky stíhány za to, že chtějí pomoci ženě přivést na svět nový život. Česká republika se musí v tomto zařadit po bok ostatních vyspělých států Evropské unie.
Budu rád, když zvážíte hlas pro Stranu zelených. Pokud máte jakékoli další dotazy, rád je zodpovím.
S pozdravem a přáním pěkného dne,
Jiří Škoda

Vážená paní Haken,
děkuji za důvěru se kterou jste se na mne obrátila. Jedním z bodů volebního programu Strany zelených v části „ochrana občanských práv„ je podpora práva žen rozhodovat o způsobu a místě porodu. Chceme podpořit právo porodních asistentek vykonávat činnosti odpovídající jejich vzdělání a kvalifikaci a jako ostatní zdravotničtí pracovníci být zahrnuty do systému  veřejného zdravotního pojištění. Celý text  odůvodnění tohoto bodu najdete na webových stránkách Strany zelených.

S pozdravem Jitka Seitlová

Dobrý den,
děkuji za váš dotaz. Já osobně i Strana zelených jako celek podporujeme volbu ženy na místo a způsob porodu a deklarujeme to v našem programu. Kriminalizace porodních asistentek je nepřípustná, naše zdravotnictví by se naopak mělo inspirovat v rozvinutých  zemích a alternativy podporovat.
Navíc, osobně jsem poznal paní Königsmarkovou asi před deseti lety a od té doby se snažím její místy velmi složitý boj sledovat, a velmi jí, i dalším přírodním asistentkám, fandím.
Konkrétní potřebné legislativní úpravy pro nápravu sou´časné situace bohužel neznám, ale ve Straně zelených se tématu několik odborníku a odbornic věnuje a pokud budete mít zájem, mohu se na toto informovat.

S pozdravem,
Michal Berg

Zelení podporují právo žen rozhodovat o způsobu a místě porodu, stejně jako právo porodních asistentek vykonávat činnosti odpovídající jejich vzdělání a kvalifikaci a jejich nárok být jako ostatní zdravotničtí pracovníci zahrnuty do systému veřejného zdravotního pojištění. Chceme v souladu s rozšířenou evropskou praxí prosadit, aby porody mimo nemocnice byly běžně možné a pojišťovny je proplácely. Chceme umožnit alternativní přístup vždy, když si to žena přeje a zdravotní stav matky i dítěte to umožňuje. Chceme ustavit expertní skupinu, která navrhne reformu systému porodnické péče, složenou ze zástupců ministerstva zdravotnictví, parlamentu, lékařů, poskytovatelů i příjemců porodnické péče – včetně porodních asistentek, klientských občanských iniciativ a dalších expertů.
Budeme iniciovat diskusi o potřebných změnách ve výuce na lékařských fakultách. Zasadíme se o příjemnější porodnická zařízení, pokud jde o přístup lékařů a sester k budoucím maminkám a tatínkům či z hlediska intimity prostředí, které by se mělo co nejvíce podobat domovu a nikoli nemocnici. Postavíme se proti rušení malých porodnic a za zřízení samostatných porodních domů se zaručenou kvalitou porodní péče, které v jiných zemích vykazují výborné výsledky.
Strana zelených respektuje právo matky i novorozence na co nejpřirozenější porod. Právo žen rozhodovat o místě a způsobu porodu potvrdil Evropský soud ve Štrasburku v rozhodnutí v případu Ternovszky vs. Maďarsko z roku 2010 (platí pro předem sledované těhotenství, bez zdravotních komplikací). Česká republika v současné době čelí několika žalobám týkajícím se neumožnění matkám zvolit si místo a způsob porodu. Tento celoevropský trend je třeba následovat a umožnit rodícím matkám, aby mohly porod prožít tak, jak samy chtějí, bez zbytečných zásahů a s podporou zdravotnického personálu. Zároveň je třeba změnou legislativy umožnit porodním asistentkám, jakožto povolání, které je uznáno na základě evropských směrnic i českého práva, reálně vykonávat jejich činnost, a to zejména jejich zahrnutím do systému veřejného zdravotního pojištění. Těhotenství, porod a doba po něm jsou zásadní pro další život a vývoj dítěte.

Ondřej Liška

Dobrý den Petro,
dostanete ode mě trochu rozdvojenou odpověď. Strana Zelených je jednoznačný zastánce práva žen na porod v protředí domova. Má to i ve svém programu. Jako její lídr ve Středočeském kraji jí budu pomáhat v naplnění tohoto programu. Jak přesně se to bude dít, neumím odpovědět, protože tahle obalst není má specializce.
Ale je férové říci, že jako muž a otec, s takovým názorem úplně ztotožněn nejsem. Jsem otec tří dětí, u všech tří porodů jsem byl. Dva byly pomerně složitě a jen díky kvalitní lékařské péči všechno dobře dopadlo. Přitom jen u jednoho z těchto dvou težkých porodů jsme problémy věděli dopředu. U druhého se ukázaly až při porodu samém.
Takže to shrnu takto. Jako politik budu prosazovat program Strany zelených. Kdyby se však moje vlastní žen rozhodla rodit další dítě doma, jako otec budu velmi proti a budu se dožadovat porodu v porodnici.

Václav Láska

TOP09

Vážená paní Haken,
děkuji za Váš dotaz. S odpovědí Vás ale asi zklamu, protože nejsem odborník na toto téma. Jsem pouhý právník a do této oblasti si netroufám vstupovat. To nechávám povolanějším.
Obecně si však myslím, že ženy mají právo rodit kdekoli, a také se tak děje. Porodní asistentce za asistenci u porodu žádný trest nemůže hrozit. Pokud by ale poškodila dítě nebo rodičku, trest je namístě.

S pozdravem, Jan Farský.

P.S. Dodatečně po uveřejnění tohoto příběhu jsem se dozvěděla o tom, že kandiduje také Politické Hnutí Změna a rozhodla jsem se je též dodatečně oslovit. Jejich odpovědi jsou tedy níže. Petra Haken.

Změna – politické hnutí

Dobrý den,
O přirozeném porodu vím od r. 1984 z obsáhlého referátu MUDr. Marty Damborské, Zlín, která v Československé psychologii, popsala poznatky porodníka Dr. Leboyera.
Byla jsem jedna z prvních, která tyto poznatky přednášela studentům psychologie. Od r. 1990 také porodním asistentkám a tam, kde dovolili i lékařům porodníkům. (Např. Ostrava, Nemocnice na Fifejdách  – jestli správně jmenuji).
Naprosto výstižné je sdělení T. Tožičky, které tímto podepisuji.

Zlata Hálová, Jihomoravský kraj

Dobrý den,
V diskusi o domácích porodech nejde jen o domácí porody samotné. Hlavní prioritou by měla být zásadní změna přístupu v péči o matku a dítě ze současného paternalistického na partnerský. Je pravděpodobné, že v takovém případě bude více rodičů volit beze strachu a stresu porod v porodnických zařízeních (porodnice, porodní domy, atd.).
Veřejný všeobecný zdravotní systém musí zajistit také bezpečné porody doma pro ty rodičky, které si to přejí. Je nezbytné vytvořit dostatečný podpůrný systém pro porodní asistentky plně financovaný v rámci zdravotního pojištění.
Takto kombinovaný systém je nejen vstřícnější vůči pacientům, ale tím, že odstraňuje iatrogenní následky špatného zacházení a zkracuje pobyt ve zdravotnickém zařízení, je zároveň úspornější.

S pozdravem
Tomáš Tožička, Změna, Lídr pro Středočeský kraj

Dobrý den,
moje vyjádření:
Myslím, že si Češky zaslouží rodit doma. Já osobně bych k něčemu takovému nenašla odvahu, ale těm ženám, které se pro tuto variantu rozhodly by měl stát vyjít vstříc. Je to o svobodné volbě a nalezení kompromisu mezi potřebami „menšiny“ a molochu státního systému, který tak nerad vidí a řeší odchylky :).

Pěkný den,
Tereza Schreiberová
Olomoucký kraj

Dobrý den,
už ve sněmovně jsem podporovala snahu porodních asistentek samostatně pracovat a svůj názor jsem nezměnila.

Srdečně zdravím
Táňa Fischerová, Lídr kraje Praha

Dobrý den,
pro mne jsou domácí porody otázkou svobody a odpovědnosti rodičů. Myslím si, že stát by měl sám mít respekt a nezasahovat do tak zásadních věcí člověka. Má rodičům pomáhat, ne je svazovat. Jako muž se nemůžu příliš vyjadřovat k pocitům ženy před porodem. Ale s manželkou jsme dlouho hledali optimální místo a způsob porodu. Pohoda rodičky je pro zdraví, i duševní, novorozence i matky důležitá. O porodu doma jsme neuvažovali, ale respektuji, že pro někoho je to správná volba. Ostatně těhotenství není nemoc a velká část z generace ještě našich rodičů se narodila doma. Vždy to bylo normální. Nenormální je nutit lidi do nemocnice proti jejich vůli.
Náš zdravotnický systém má umožňovat a hradit práci kvalifikovaných porodních asistentů/tek při domácích porodech.
Milan Daďourek, Vysočina

Téma porodů máme v programu jako bod č 17. Podporujeme právo žen vybrat si způsob porodu. Systém je potřeba přizpůsobit požadavkům žen, nikoliv požadavkům zdravotnictví. Podporujeme vznik porodních domů i práci porodních asistentek. Lídryní v Karlovarském kraji za Změnu je Lada Macečková, porodní asistentka. Já osobně podporuji práci paní Königsmarkové i Štromerové a všech dalších porodních asistentek a současná situace mi přijde postavená na hlavu. Je přece jasné, že žena, která se rozhodne doma rodit a nemůže mít asistentku, je v mnohem horší pozici, než kdyby ji legálně mohla mít. Snaha hnutí za přirozený porod má mnoho společných rysů s dalšími hnutími – za deinstitucionalizaci sociální péče, za obnovu přirozených lesů, za domácí vzdělávání dětí, za větší rozvoj biozemědělství – chápu všechny tyto snahy jako úsilí o nalezení takových postupů, které budou blíže přirozenému stavu věcí, kterému jsme se v minulosti z různých důvodů v různých oblastech vzdálili. Nejde o žádný návrat na stromy, ale o hledání cesty k takovým způsobům fungování společnosti, které by měly přinést do více oblastí méně úsilí a více pohody… (samozřejmě s využitím moderní techniky a moderních postupů všude tam, kde může nastat nějaký problém). Situace porodních asistentek je ale možná také i jeden z důsledků toho, že je v politice velká převaha mužů. I proto má Změna na svých kandidátkách vždy 50% žen a to i na místech lídrů kandidátek. Ženský pohled na svět je totiž důležitý stejně jako ten mužský. Pěkný den,

Jan Korytář,
lídr hnutí Změna, otec tří dětí, podporovatel práva žen na to vybrat si svobodně způsob porodu a podporovatel práce porodních asistentek